Lees hier hoe je als woningcorporatie grip houdt op risico’s en zorgt dat je informatiebeveiliging en governance goed geborgd zijn, volgens ISO 27001 en BIC.
Ben je verantwoordelijk voor de IT binnen je woningcorporatie? Dan is de kans groot dat je je afvraagt of je alles wel goed geregeld hebt op het gebied van informatiebeveiliging en governance. Met de toename van cyberdreigingen en steeds strengere regelgeving, is dit een vraag die steeds meer bestuurders en IT-managers bezighoudt. Hoe zorg je ervoor dat de persoonlijke gegevens van huurders goed beschermd zijn? Hoe weet je zeker dat je organisatie niet alleen nu, maar ook in de toekomst voldoende grip houdt op de risico's? In deze blog helpen we je om deze vragen te beantwoorden en leggen we uit hoe je informatiebeveiliging structureel kunt borgen binnen je woningcorporatie.
Het belang van structureel risicomanagement
Het beheersen van risico’s zoals phishing en andere cyberdreigingen is niet iets dat je één keer doet en daarna kunt vergeten. Het gaat om het implementeren van een structureel proces waarin je continu grip houdt op de risico’s en ze aantoonbaar, naar een voor jouw organisatie acceptabel niveau, brengt en houdt. Hier komt ISO 27001 in beeld, een internationale norm voor informatiebeveiliging. Deze norm dwingt organisaties om een cyclisch proces te implementeren waarin de context van de organisatie wordt bepaald, risico’s in kaart worden gebracht en beheersmaatregelen worden getroffen. Voor woningcorporaties kan dit betekenen dat je specifieke risico’s identificeert die relevant zijn voor jouw organisatie en dat je deze regelmatig evalueert en bijstelt.
Door zelf na te denken over de context van jouw organisatie, relevante belanghebbenden in jouw omgeving, de risico’s te identificeren die hierin aanwezig zijn, passende maatregelen te treffen en dit te beleggen bij verschillende risico-eigenaren, creëer je direct veel meer betrokkenheid bij het onderwerp. Zowel voor jezelf als voor je collega’s.
ISO 27001 en de woningcorporatiesector
Binnen de woningcorporatiesector is de BIC (Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties) ontwikkeld om woningcorporaties te helpen bij het implementeren van informatiebeveiliging volgens de ISO 27001-norm. Terwijl ISO 27001 zich richt op het opzetten van een continue cyclus van risicobeheer en verbetering, biedt de BIC specifiek afgestemde richtlijnen die aansluiten bij de unieke uitdagingen en context van woningcorporaties. Deze baseline helpt organisaties om niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden, maar geeft praktische handvatten voor het inrichten van effectieve beveiligingsmaatregelen die aansluiten op de ISO 27001-standaard. Zo kunnen corporaties structureel grip houden op hun informatiebeveiliging en de risico’s effectief beheersen.
De stappen naar effectieve informatiebeveiliging
Een effectieve aanpak begint met een nulmeting: waar staat je organisatie ten opzichte van de norm of baseline? Dit geeft een duidelijk beeld van de huidige situatie en de eventuele gaps tussen de bestaande maatregelen en de vereisten van ISO 27001 of de BIC.
De volgende stap is het in kaart brengen van de context en belanghebbenden en vervolgens het identificeren en beoordelen van risico’s en het nemen van passende maatregelen. Dit is geen eenmalige taak; het moet onderdeel zijn van een cyclus van verbetering en aanpassing. Na de implementatie van de benodigde maatregelen is certificering door middel van een auditcyclus een eventuele volgende stap. Dit proces helpt je om objectief vast te laten stellen of ISO 27001 conform de norm eisen is geïmplementeerd. Certificering is vooralsnog niet verplicht vanuit wet- of regelgeving.
De rol van governance in informatiebeveiliging
Informatiebeveiliging gaat niet alleen over techniek; de menselijke en organisatorische aspecten zijn minstens zo belangrijk. Governance, oftewel het besturen, beheren en beleggen van de informatiebeveiliging, is een kritische succesfactor. Het gaat hierbij om het toewijzen van verantwoordelijkheden, het opstellen van duidelijke beleidsregels en het regelmatig toetsen van de effectiviteit van de genomen maatregelen. Alleen door deze aspecten goed te organiseren, kun je ervoor zorgen dat de informatiebeveiliging blijvend effectief is.
De vraag of je woningcorporatie informatiebeveiliging en governance goed heeft geborgd, is complex en vergt dus een structurele en goed georganiseerde aanpak. Het opzetten van een proces gebaseerd op ISO 27001 is een bewezen methode om grip te houden op de risico’s. Dit vraagt om continue aandacht, evaluatie, bijstelling en verbetering. Het is niet voldoende om eenmalig een training te geven of een tool te implementeren; informatiebeveiliging is een fundamenteel proces dat continu verankerd dient te zijn in de dagelijkse praktijk van je organisatie.
Door periodieke overleggen en een sturende rol kunnen wij je helpen om de juiste keuzes te maken en je organisatie te begeleiden naar een hoger niveau van informatiebeveiliging. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen voldoet aan de huidige eisen, maar ook voorbereid bent op de uitdagingen van de toekomst. Binnenkort eens koffie drinken?
Jouw organisatie ontzorgen?
Wij gaan graag het gesprek met je aan!