Veel woningcorporaties werken nog met oude IT-systemen, terwijl de overstap naar SaaS en de cloud onvermijdelijk is. Lees hier hoe je soepel transformeert.
Veel woningcorporaties werken nog met een oude, vaak complexe IT-structuur, zoals Citrix-omgevingen en legacy-systemen. Ondertussen stappen steeds meer leveranciers over op Software as a Service (SaaS), waardoor corporaties voor de uitdaging staan: hoe integreren we deze nieuwe technologieën op een veilige en efficiënte manier?
De gevolgen van uitstel kunnen groot zijn. Verouderde systemen voldoen niet meer aan de huidige beveiligingseisen, de efficiëntie loopt terug en medewerkers missen de flexibiliteit die moderne werkplekken bieden. Toch zien we dat corporaties vaak huiverig zijn om deze verandering door te voeren. Medewerkers werken soms al jaren op dezelfde manier en moeten wennen aan nieuwe systemen. Nu uitstel geen optie is, hoe pak je deze transformatie aan?
Bij NEH helpen we woningcorporaties om deze stap gestructureerd en beheersbaar te zetten. In deze blog leggen we uit welke drie stappen nodig zijn om een verouderde IT-omgeving om te zetten naar een moderne, toekomstbestendige werkomgeving.
Stap 1: breng je huidige IT-landschap in kaart
De eerste stap naar digitale transformatie is overzicht krijgen. Veel corporaties hebben in de loop der jaren een IT-infrastructuur opgebouwd waarin verschillende systemen naast elkaar bestaan. Hierdoor zijn deze dingen vaak onduidelijk:
- Welke systemen draaien er nog?
- Welke processen zijn eraan gekoppeld?
- Waar wordt nog gewerkt met oude, lokale servers?
Door deze vragen te beantwoorden, wordt duidelijk welke applicaties belangrijk zijn en welke vervangen of geïntegreerd moeten worden. Dit is ook hét moment om te bepalen hoe je overstapt naar de cloud. Want laten we eerlijk zijn: een hybride model waarin sommige systemen nog lokaal draaien en andere in de cloud staan, levert vaak onnodige complexiteit op.
Stap 2: zet de transitie naar SaaS in gang
Steeds meer Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen en andere bedrijfsapplicaties gaan over naar een SaaS-model. Dit betekent dat je afscheid neemt van lokaal geïnstalleerde software en overstapt op cloudgebaseerde oplossingen.
De voordelen?
- Je werkt altijd met de meest up-to-date software
- Geen grote investeringen in hardware meer nodig
- Veiliger en beter schaalbaar dan lokale oplossingen
Maar hoe maak je de overstap? Hier komt een gefaseerde aanpak om de hoek kijken. Bij NEH begeleiden we corporaties bij dit proces, waarbij we zorgen dat:
- De juiste SaaS-oplossingen worden gekozen
- De integratie met bestaande systemen soepel verloopt
- Medewerkers goed worden meegenomen in de verandering, zodat adoptie geen obstakel wordt
Want dat laatste is onmisbaar: verandering draait niet alleen om technologie, maar vooral om mensen.
Stap 3: maak optimaal gebruik van cloud en Microsoft 365
Veel corporaties zijn inmiddels overgestapt op Microsoft 365, maar gebruiken nog lang niet alle mogelijkheden. Met oude systemen wordt er vaak nog gewerkt in een Citrix-omgeving, terwijl Microsoft 365 juist ontworpen is om makkelijk samen te werken in de cloud.
Corporaties vragen zich vaak af: welke rol speelt Azure in dit geheel?
- Azure biedt de mogelijkheid om data veilig op te slaan en applicaties te draaien zonder afhankelijk te zijn van lokale servers.
- Het stelt corporaties in staat om flexibel te werken, met een combinatie van SaaS-oplossingen en eigen bedrijfsapplicaties in de cloud.
- Het biedt geavanceerde beveiligingsopties die essentieel zijn voor woningcorporaties die werken met vertrouwelijke gegevens.
Door optimaal gebruik te maken van de Microsoft-cloud, wordt de IT-infrastructuur niet alleen toekomstbestendig, maar ook veiliger en efficiënter.
Hoe helpen wij?
We zien in de praktijk vaak dat corporaties de technische verandering wel begrijpen, maar dat medewerkers nog vastzitten in oude werkwijzen. Bijvoorbeeld: medewerkers werken nog dagelijks op kantoor met hun oude systemen en vragen zich af wat het voordeel is van een laptop.
Dit is waar onze adoptieconsultants een grote rol spelen. Zij helpen medewerkers in te zien wat de nieuwe manier van werken hen oplevert. Geen ingewikkelde IT-taal, maar praktische begeleiding en voorbeelden uit hun eigen werk. Dat kan variëren van het lokaal kunnen inloggen op je eigen laptop, tot het efficiënter samenwerken met collega’s via Microsoft Teams.
Een transitie van lokale servers naar een moderne cloudwerkplek kan 3 tot 9 maanden duren. Niet omdat de techniek zo ingewikkeld is, maar omdat we iedereen willen meenemen in de verandering.
Sta jij ook voor de uitdaging om jouw IT-landschap te moderniseren? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen een soepele transitie kunnen realiseren, of lees hier wie je voorgingen.
Jouw organisatie ontzorgen?
Wij gaan graag het gesprek met je aan!