Van onzekerheid naar controle dankzij risicomanagement voor woningcorporaties

Cyberrisico’s nemen toe, maar hoe begin je met risicomanagement? In deze blog lees je hoe woningcorporaties controle krijgen over informatiebeveiliging.

Risicomanagement is voor veel woningcorporaties geen onbekend terrein. Op bedrijfsniveau hebben ze vaak al goed in kaart welke risico’s er spelen, maar wanneer het specifiek om informatiebeveiliging gaat, ontbreekt dit nog vaak. De dreigingen nemen toe, maar de juiste kennis en tools ontbreken vaak om hier concreet mee aan de slag te gaan. En dat is begrijpelijk.

Cybersecurity en risicobeheer lijken soms overweldigend. Waar begin je? Wat is een acceptabel risiconiveau? Wanneer wordt een risico té hoog? Gelukkig hoeft dit geen onoverkomelijk obstakel te zijn. Met een gestructureerde aanpak kan elke woningcorporatie grip krijgen op risico’s en de juiste maatregelen nemen. Bij NEH helpen we woningcorporaties hierbij. Niet met eindeloze trajecten, maar met gerichte ondersteuning en concrete oplossingen.

1. Inzicht: waar zitten de risico’s?

Goed risicomanagement begint met inzicht. Zonder te weten waar de zwakke plekken zitten, wordt het lastig om de juiste maatregelen te nemen. Daarom is de eerste stap: het in kaart brengen van de context van de corporatie, zodat op basis daarvan de risico’s kunnen worden geïdentificeerd.

Neem bijvoorbeeld phishing, dit is een dreiging voor woningcorporaties. Cybercriminelen worden steeds gehaaider en medewerkers kunnen onbewust in de val lopen. Maar hoe groot is dit risico precies? Hoe vaak worden phishingmails ontvangen? Hoeveel medewerkers klikken erop? Dit zijn de vragen die beantwoord moeten worden om een effectief plan te maken.

Door risico’s te kwantificeren en te bepalen welk niveau van risico de corporatie acceptabel vindt, kan gefocust worden ingezet op risico’s die onacceptabel zijn door juist hier de risicobehandelplannen op te richten.

2. Risico’s toewijzen en maatregelen nemen

Zodra de risico’s zijn geïnventariseerd en beoordeeld, is de volgende stap om ze toe te wijzen aan een risico-eigenaar, een medewerker die verantwoordelijk wordt gemaakt om maatregelen te treffen, zodat het risico naar een acceptabel niveau kan worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat er verantwoordelijkheid wordt genomen en dat risico’s niet blijven zweven.

In het geval van phishing zijn er bijvoorbeeld verschillende maatregelen mogelijk:

  • Technische oplossingen zoals spamfilters en andere beveiligingsmaatregelen om proactief schadelijke e-mails te blokkeren.
  • Menselijke factor versterken door medewerkers bewust te maken van de kenmerkende aspecten van een phishingaanval. Denk aan simulatie-aanvallen of e-learning om het bewustzijn hierover te verhogen.
  • Veilige werkomgeving creëren waarin het klikken op een malafide link niet wordt behandeld als een fout, maar als een moment van bewustwording voor de gehele organisatie dat deze dreiging hoog is. Een open cultuur zorgt ervoor dat medewerkers dit durven te melden en hier geen schaamte in voelen. Hierdoor is de kans groter dat medewerkers direct melden en dat de impact beperkt kan worden. Wees een held en meld!

Door deze aanpak wordt risicomanagement niet alleen een taak voor IT, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen de hele organisatie.

3. Het management aan boord krijgen

Risicomanagement werkt alleen als het breed wordt gedragen. Vaak wordt het uitbesteed aan teams binnen de organisatie, maar zonder betrokkenheid van het management ontbreekt vaak de daadkracht om de nodige maatregelen te implementeren en risico’s te blijven beheersen. Daarom is het belangrijk dat directie en managementlagen actief meedenken en meewerken.

NEH helpt woningcorporaties om risicomanagement structureel in te bedden in de organisatie. Niet met eindeloze, tijdrovende trajecten, maar met gerichte ondersteuning en een duidelijke regisseursrol. We zorgen ervoor dat risico’s inzichtelijk worden, dat eigenaarschap binnen de organisatie wordt belegd en dat realistische en haalbare maatregelen worden genomen.

Wil je weten hoe NEH jouw woningcorporatie kan ondersteunen in risicomanagement? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Ook interessant: waarom elke corporatie medewerkers moet trainen in cybersecurity

Jouw organisatie ontzorgen?

Wij gaan graag het gesprek met je aan!